Ayurveda

De World Health Organization (WHO) heeft ayurveda in 1977 erkend als traditionele en complementaire geneeskunde.
Ayurveda en yoga zijn Indiase wetenschappen, die uitgaan van een holistisch mensbeeld, waarbij het zelfgenezende vermogen van de mens centraal staat. Beide wetenschappen zijn gericht op BALANS en VITALITEIT.

Ayurveda komt van Ayus (leven) en veda (kennis) en betekent de kennis over het leven. Het is een gezondheidszorgsysteem gericht op de preventie en behandeling van ziektes. Volgens de ayurvedische filosofie is het universum een samenspel van de energieën van vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Ayurveda groepeert deze vijf elementen in drie energetische types of dosha‘s: vata, pitta en kapha. Meestal is één van de drie types meer dominant in een persoon. Ayurvedische behandelingen brengen en houden jouw energetische type in balans: een belangrijke stap naar vitaliteit. Daarbij kun je denken aan kleine aanpassingen in wat je eet of in je dagelijkse ritme, ayurvedische medicinale kruiden, (deel-) massages, klankmassages en behandeling van de energiepunten.
De WHO benadrukt de waarde van traditionele geneeskunde door aan te geven, dat hedendaagse medicijnen en behandelingen voortkomen uit de kennis van traditionele geneeskunde. Zo zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen kinderkanker en de behandeling van geelzucht met fototherapie gebaseerd op kennis uit de ayurveda, en worden chronische pijnklachten effectief behandeld met yoga.

De WHO heeft in India een mondiaal kenniscentrum opgericht, dat de synergie tussen traditionele geneeskunde, Westerse geneeskunde en andere moderne wetenschappen gaat versterken.

Ayuryoga

Yoga komt van yuj (verbinden of één maken).
Yoga is de wetenschap, die zich bezig houdt met de verbinding tussen het lichaam (body), de ademhaling (breath), de geest (mind), de ziel (soul) en het universum. Een verbinding, die ons als mens uniek maakt.

Deze verbinding is echter niet vanzelfsprekend. We krijgen dagelijks veel prikkels op school, op het werk, in het gezin of in de omgeving waarin we leven. Ook de snelheid waarmee we informatie aangereikt krijgen, vraagt veel van ons.
Hierdoor kunnen we uit balans raken, te veel in ons hoofd gaan leven en de verbinding met de andere aspecten van ons mens-zijn kwijt raken.
Ayuryoga integreert yoga oefeningen, zoals yoga houdingen, ademhalings-, ontspannings- en concentratieoefeningen, in ayurvedische behandelingen om de verbinding tussen lichaam, ademhaling, geest, ziel en universum te versterken en draagt daarmee bij aan BALANS en VITALITEIT.