Sughosa Ayurveda en Yoga

Verdiep je ontspanning: alles wat je moet weten over klankmassages.

Welkom bij mijn blog over klankmassages!
In mijn praktijk Sughosa ayurveda en yoga in Den Haag bied ik klankmassages volgens de Peter Hess klankmethode aan. In dit blog leg ik uit wat klankmassages zijn, hoe ze werken, wat de relatie met ayurveda en yoga is, hoe een klankmassage verloopt en wat deze behandeling jou kan bieden.

Wat is een klankmassage?

Bij een klankmassage slaat de klankmasseur of therapeut de klankschalen zacht aan in de buurt van of op het lichaam. De klanken van de schalen ‘masseren’ als het ware de cliënt. Deze hoort de klank, voelt de trilling en verwerkt deze informatie op fysiek, mentaal en energetisch niveau.  De klanken zorgen op fysiek niveau voor ontspanning van de spieren en een daling van de pols- en ademfrequentie. Op mentaal niveau geven de klanken rust, reduceren stress en angst. De klanken heffen op energetisch niveau blokkades op en zorgen ervoor dat de levensenergie vrij in het lichaam kan stromen.

Hoe werken klankmassages?

Als je een klankschaal aanslaat, ontstaat een geluid en daarmee een trilling. Het lichaam verwerkt de klank via het gehoor als auditieve informatie en de trilling via de receptoren in de huid als tactiele informatie. Je kunt het effect van het geluid van de klankschaal op het lichaam vergelijken met het effect van een steen, die je in een vijver gooit en daar golfjes veroorzaakt.
De trillingen werken fysiek door tot op celniveau en zijn ritmische gezien gelijkvormig en harmonieus.  De hersenen ontwikkelen hiermee een innerlijk beeld van regelmaat, ritme en harmonie en geven deze informatie aan het lichaam door. Het geluid van klankschalen ondersteunt daarmee het zelfgenezend vermogen van het lichaam. De klanken zijn ook rijk aan boventonen en die geven een gevoel van geborgenheid en zekerheid. De klanken zorgen zo voor rust, ontspanning en een meditatieve staat.

Klankschalen, geluid, ayurveda en yoga.

De kracht van geluid met klank, trilling en resonantie is al eeuwenlang bekend in verschillende culturen. Traditionele, complementaire geneeswijzen maken ook gebruik van de helende werking van geluid.
Ayurveda[1] kent tanmatra chikitsa of subtiele therapieën, met o.a. shabda (geluid) en sparsha (aanraking). Ayurveda gebruikt klank, trilling en resonantie om de vijf elementen en daarmee de drie dosha’s (vata, pitta en kapha) in balans te brengen. De ayurveda zet geluid ook in om specifieke organen, chakra’s, energiebanen en -punten te behandelen. Zo gebruikt Dr. Vasant Lad bij de behandeling van de energiepunten een stemvork. Hiermee brengt hij geluid, klank, trilling en resonantie over op deze energiepunten om blokkades op te heffen, zodat de prana of levensenergie weer vrij kan stromen.

Yoga[1] kent swarodaya, de wetenschap van geluid.  Als geluid ontstaat, creëert het een golf, een beweging van energie met een vorm. Geluid dat op de juiste manier naar een subtiel niveau is gebracht, creëert een bepaalde vorm en verwijdert alles wat niet in die vorm nodig is. Geluid op het subtiele niveau heeft daarmee, net als medicijnen, een helende werking.

Hoe verloopt een klankmassage?

Tijdens een klankmassage volgens de Peter Hess methode neemt de cliënt in gemakkelijk zittende kleding plaats op een behandeltafel of massagestoel. De klankmasseur of therapeut slaat de klankschalen zachtjes aan, waardoor een kalmerende en harmonieuze klank ontstaat. Terwijl de trillingen zich door je lichaam verspreiden, kun je jezelf overgeven aan een diepe staat van ontspanning en innerlijke rust.
De Peter Hess klankmethode werkt met een basis set van drie klankschalen, die ieder een eigen frequentiebereik hebben. De schalen voldoen aan strenge kwaliteitseisen op het gebied van materiaal en frequentiebereik. Ook de wijze waarop en de volgorde waarin de klankmasseur de schalen aanslaat zijn gestandaardiseerd. Deze standaardisatie van schalen en werkwijze maakt wetenschappelijk onderzoek met de toepassing van de Peter Hess klankmethode mogelijk.

[1] Textbook of ayurveda, vol 3, Ch 9 Tanmatra chikitsa, 2012, Vasant Lad.
[1] Path of fire and light, vol 2, Ch 9 The science of Sound, 1988, Swami Rama.

Voordelen van klankmassages.

Klankmassages bevorderen ontspanning, helpen fysieke klachten te verlichten en verminderen stress en angst. Ze verbeteren de slaapkwaliteit en stimuleren met de harmoniserende en ordenende werking het zelfgenezend vermogen van de mens.
Klankmassages zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden en achtergronden die op zoek zijn naar ontspanning, balans en vitaliteit. Het is een laagdrempelige en toegankelijke vorm van ‘massage’.
Hess[1] geeft aan, dat het lichaam een samenspel van bioritmen met ieder een eigen frequentie is. Ziekte is een verstoorde harmonie in het lichaam. Klankschalen helpen door resonantie om de harmonie in het lichaam te herstellen.

Samenvattend bieden de klankmassages volgens de Peter Hess methode een unieke en effectieve manier om ontspanning, innerlijke rust en welzijn te bevorderen. De harmoniserende en ordenende klanken stimuleren het zelfgenezend vermogen van de mens.

Den Haag, 3 april 2024                                                                                                                                  Leanne van den Hoek

[1] Die heilende Kraft der Klangmassage, 2018, P. Hess.